Belangrijke informatie

Geniet van het strand, maar let wel op het volgende:

  • Zwem of surf daar waar toezicht is door de Reddingsbrigade.
  • Zorg ervoor dat u altijd nog kunt staan, tot borsthoogte is een goede richtlijn.
  • Laat kinderen nooit zonder toezicht het water in gaan.
  • Lees de borden met aanwijzingen en houd u er aan!
  • Bent u niet zeker of het veilig is, vraag het een badmeester!
  • Ga niet zwemmen vlak nadat u gegeten heeft.
  • Ga niet onder invloed van alcohol of drugs het water in. Dit is levensgevaarlijk!
  • Ren of duik nooit het water in. Zelfs als u denkt dat het veilig is, de omstandigheden onder water veranderen voortdurend.
  • Als u in de problemen raakt, probeer zo kalm mogelijk te blijven! Roep om hulp, zwaai met uw armen. Blijf drijven en wacht op hulp.

Wees voorzichtig met drijvende voorwerpen.

Met drijvende voorwerpen in de zee is nooit zonder risico. Maar vooral met aflandige wind is het gevaarlijk en daarom verboden om met luchtbedden, bootjes, enzovoorts in zee te gaan. De kans op afdrijven is dan te groot. Let echter altijd op met drijvende voorwerpen, zwem nooit achter afdrijvende voorwerpen aan.

Pas op voor muien.

Een mui is een zeewaarts gerichte stroming. Dit kan zijn tussen twee zandbanken, maar ook in de buurt van strekdammen. In een mui is de stroming sterker en het water dieper. Een mui is vanaf het strand te herkennen aan het ontbreken van de witte schuimmassa die ontstaat wanneer de golven breken. Op een plek van een mui breken de golven niet en is er dus geen schuimvorming.

Wat moet u doen als u in een mui raakt?

Een mui is gevaarlijk doordat de stroming in een mui sterker is dan daar buiten. Wanneer u in een mui raakt is het vanwege de stroming lastig om er uit te komen. U kunt dan het beste met de richting van de stroom mee zwemmen. Dat betekent dat u een stukje de zee op gaat. Wanneer u voelt dat de stroming minder wordt, zwemt u schuin weg naar de dichtstbijzijnde zandbank. Zo gaat u weer terug naar het strand.

Houd de kinderen in gaten.

Kinderen kunnen vaak zo opgaan in hun spel dat ze de hele wereld om zich heen vergeten. Zo ook op het strand. Het is belangrijk dat u als ouder uw kind goed in de gaten houdt. Laat uw kind niet alleen of met andere kinderen zwemmen. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene in de buurt is.

Wat moet u doen als u uw kind kwijt bent?

Het kan voorkomen dat u uw kind uit het oog verliest. Mocht dit gebeuren, waarschuwt u dan zo snel mogelijk de strandwacht. Deze kan er voor zorgen dat uw kind zo snel mogelijk bij u terug is. Het kan ook gebeuren dat de strandwacht een kind vindt dat zijn of haar ouders kwijt is. De strandwachten zullen in beide gevallen een witte vlag met een vraagteken hijsen, zodat iedereen kan zien dat er een kind zoek is of gevonden is.

U wordt geadviseerd om uw mobiele telefoonnummer op de hand van uw kind te schrijven. Of laat het kind een plaatje dragen met uw gegevens. Er zijn ook Gratis “06-polsbandjes” aanwezig op onze reddingspost. Hier kunt u uw telefoonnummer opschrijven en als uw kind bij ons gebracht wordt, kunnen we u sneller terug vinden.

Strekdammen.

Strekdammen zijn rijen stenen die in de zee zijn aangelegd om de afslag van zand tegen te gaan. Tijdens vloed zijn de strekdammen volledig onder water, waardoor ze vaak glad zijn door algen, ze worden weer zichtbaar wanneer het eb wordt. Naast de strekdammen bevinden zich sterke stromingen. De reddingsbrigade plaatsen waarschuwingsborden bij de strekdammen, deze staan er dus niet voor niets! Strekdammen zijn niet meer aanwezig aan het strand van Petten, maar aan de meeste andere stranden nog wel!